пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

Global e-Competition on Astronomy and Astrophysics, GeCAA


Перше глобальне електронне змагання з астрономії та астрофізики

вересень, 2020 рік



2020 року через ситуацію з пандемією CoViD-19, ХІV Міжнародну олімпіаду з астрономії та астрофізки (International Olympiad on Astronomy and Astrophysics – IOAA) було скасовано. Задля учасників, яких було відібрано на національних змаганнях різних країн для подальшої участі у IOAA 2020, Міжнародна рада IOAA організувала Глобальне електронне змагання з астрономії та астрофізики (GeCAA), що проходило з 25 вересня по 23 жовтня 2020 року в онлайн-режимі за допомогою Google-інструментів та ZOOM-конференцій.

У цих інтелектуальних випробуваннях взяли участь 279 школярів у складі команд із 40 країн світу.

За нагороди змагались й одинадцять талановитих учнів з України, серед яких нашу державу представляли: четверо учнів Львівського фізико-математичного ліцею-інтернату при Львівському національному університеті імені Івана Франка – одинадцятикласники Святослав Лушней та Олександр Козак, десятикласник Северин Шикула та дев’ятикласниця Ірина Гонцовська; двоє учнів Українського фізико-математичного ліцею Київського національного університету імені Тараса Шевченка – одинадцятикласниця Катерина Салтовець та десятикласник Андрій Семенов; одинадцятикласник Херсонського фізико-технічного ліцею Херсонської міської ради Іван Дудяк; одинадцятикласник «КЗ «Харківський фізико-математичний ліцей № 27» Харківськой міської ради Харківської області» Артем Сараєв; одинадцятикласник Природничо-наукового ліцею № 145 міста Києва Артем Дяченко; десятикласник Рішельєвського ліцею Лев Тартаковський та одинадцятикласник Києво-Печерського ліцею № 171 «Лідер» міста Києва Владислав Вісневський.

Змагання складалися з двох етапів, що відбувалися в різні терміни: індивідуальний проходив з 25 по 27 вересня, а командний з 28 вересня по 13 жовтня.

Індивідуальний поділявся на три тури: теоретичний, практичний і спостережний, де кожен з учасників змагався в особистій першості. Відмінність командного полягала в тому, що учасники вели боротьбу в складі міжнародних команд й отримали завдання-дослідження, яке могли розв’язати протягом двох тижнів спілкуючись між собою і шукаючи найбільш оптимальне та оригінальне рішення.

 За результатами всіх етапів було визначено переможців. Команда України не залишилась без нагород – шість учасників посіли призові місця:  Святослав Лушней, Ірина Гонцовська та Іван Дудяк вибороли срібні медалі, а Катерина Салтовець,  Артем Сараєв та Лев Тартаковський – бронзові. Артем Дяченко отримав Почесну грамоту. Зазначимо, що у командному турі в складі міжнародної команди друге місце посів також Владислав Вісневський.

За плідну роботу слід висловити величезну подяку нашим менторам – Андрію Сімону, науковому керівнику впродовж багатьох років команд України на міжнародних олімпіадах з астрономії та астрономії й астрофізики; молодим колегам, переможцям минулорічних міжнародних астрономічних олімпіад – Таїсії Карасьовій, Наталії Бажан, Назару Фортуні та Івану Рідкокаші, які готували переклади завдань для наших учасників та спостерігали за виконанням цих завдань іншими учасниками змагань.

Підкамінь 2019
Назар та його учні


Із результатами можна ознайомитись за посиланнями:

§  https://gecaa.ee/individual-competition/

§  https://gecaa.ee/team-competition/