неділю, 15 лютого 2015 р.

Молодці! (оновлено)

Олімпіада з фізики 2014-2015 н.р.

Львівська область, ІІІ етап


Вітаю з вдалим виступом на обласній олімпіаді з фізики учнів  8-А та 8-В  класів, котрі продемонстрували високий рівень знань та показали наступні результати:

     ФОРТУНА НАЗАР 1-й диплом;
         САГАЙДАК ДАНИЛО – 2-й диплом.
 
Бажаю їм успішно пройти відбір та попасти на Всеукраїнську олімпіаду

МОЛОДЦІ! Я Вами пишаюсь!
Lehrer

Завдання теоретичного туру олімпіади:




8 КЛАС


1. Пружина (4 бали). Пружину розтягнули силою F1=16 Н до довжини L1=16 см. Якщо б пружину стиснули силою F2=8 Н, її довжина становила б L2=10 см. Якою буде довжина L3пружини, якщо б її стискували силою F3=6 Н?


2. Міст (4 бали). Хлопчик пройшов 2/5 довжини моста, коли почув сигнал автомобіля, що його наздоганяв. Якщо хлопчик побіжить назад, то зустрінеться з авто біля одного краю моста, якщо побіжить вперед – біля іншого. У скільки разів його швидкість v1 менша за швидкість автомобіляv2?

3. Сир (4 бали). Шматок сиру розміром 10´10´6 см має масу M=550 г. Якщо відрізати маленький суцільний шматочок, його густина становитиме rс=1100 кг/м3. Всередині шматка сиру є великі дірки, які заповнені повітрям і непомітні ззовні. Знайдіть масу дірок Dm у великому шматку, якщо густина повітря становить rп = 1,29 кг/м3.

4. Пробірка (6 балів). Хлопчик опустив скляну пробірку масою M=80 г і ємністю V=60 мл у цилінд­ричну посудину з водою і насипáв пісок на дно пробірки, поки вона не занурилася у воду по він­ця. Маса піску на той момент була m=12 г. Внутрішній радіус посудини становить R=5 см. Ви­значте густину скла пробірки rск. Знайдіть Dh- підйом рівня води у посудині, зумовлений зану­ренням пробірки. Густина повітря становить rп=1,29 кг/м3, густина води rв=1000 кг/м3, p=3,14.

5. Дзеркало (7 балів). В кімнаті довжини L і висоти H на стіні висить плоске дзеркало. Людина дивиться у нього з відстані l. Якою повинна бути найменша висота дзеркала, щоб людина бачила протилежну стіну кімнати повністю? На якій відстані s від підлоги знаходиться дзеркало, якщо ріст людини z?
 

Читати результати та розв'язки.