суботу, 18 березня 2017 р.

Туман



 Звідки береться туман?
Варто знати...
  


Кожен неодноразово мав можливість спостерігати атмосферне явище – туман. Більшість людей знають, що туман – це краплинки води (у вигляді рідини) котрі висять в повітрі, безпосередньо над земною поверхнею. 

Звідки береться рідина в газоподібній атмосфері Землі?

Як відомо, наша атмосфера складається, в основному,  з азоту та  кисню. Проте у ній також присутні інші гази: озон, вуглекислий газ, інертні гази, а також водяна пара. Зауважу, що речовина Н2О перебуває у газоподібному стані, і ми її бачити не можемо.

Проте внаслідок охолодження повітря, водяна пара досягає стану насичення, а при подальшому пониженні температури, вона конденсується на невеликих піщинках, неоднорідностях та домішках (пил, сажа тощо), котрі завжди присутні в атмосфері. Кількість таких домішок зростає на території міст та в місцях, де зосередженні промислові заводи,  що свідчить про забруднення повітря на даних територіях.


Тумани з водяних крапель спостерігаються головним чином при температурах повітря вище −20 °C, але може зустрічатися навіть і при температурах нижче −40 °C. При температурі нижче −20 °C переважають крижані тумани.

Туман

Туман, який окутує міста, таємниче захплює нас та несподівано... обігріває їх.

Італія, Плато Асьяго - невеличке містечко, проте який туман там...
Дубаї, ОАЕ
Ванкувер, Канада
Дубаї, ОАЕ
Дубаї, ОАЕ

Варто прочитати: